Проєкт Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України – традиції гостинності та культура приготування страв» відкриває світу надзвичайно багату та різноманітну кулінарну історію нашої країни, знайомить із унікальними рецептурами приготування традиційних національних страв в різних куточках України.
Міста та об’єднані територіальні громади мають потужний культурно-історичний потенціал. Ремесла, нематеріальна спадщина, традиції, кулінарія, легенди, палацова культура, замки, меморіальні музеї, пісні – це культурний ресурс громад, які в умовах пост – індустріальної економіки ХХІ сторіччя є потужною базою для культурно – економічного розвитку малих територій.
Проєкт передбачає створення:
Гастрономічна мапа та енциклопедія являють собою ексклюзивний туристичний продукт, в якому представлені історичні гастрономічні маршрути, в які інтегровані народні рецептури, рецепти страв відомих особистостей України, локальні гастро-фестивалі, унікальні архітектурні об’єкти, історичні пам’ятки, інфраструктурні об’єкти, готельно-ресторанні комплекси тощо.
Місією проєкту є збереження та популяризація традицій гостинності та культури приготування став задля відкриття України, як країни, яка має потужний гастрономічний потенціал
Відкривай гастрономічну Україну світу!
Культура – це ресурс зміни якості життя. Саме культурний ресурс може створити умови для гідного заробітку, перетворити міста на культурно-економічні кластери
Ціль полягає в об’єднання наявних дослідницьких ініціатив, сприянні максимальному розповсюдженню знань про традиції гостинності та культуру приготування страв, що мають регіональні та історичні відмінності, презентуючи культурне розмаїття України для зовнішніх та внутрішніх гравців туристичного ринку
В 2008 році Україна ратифікувала «Конвенцію ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини». А у 2010 році – «Конвенцію про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження».
Відповідно до Наказів Міністерства культури України № 548 від 27 липня 2015 року та Наказу № 907 від 19.10.2018 року, Український центр культурних досліджень визначено організацією, на яку покладені обов'язки науково – методичного супроводу реалізації засад Конвенцій в Україні
УЦКД ґрунтує подальший розвиток культури на базових принципах постіндустріального економічного суспільства: коли культура, культурний ресурс та людський потенціал трактується як важіль економічного розвитку регіонів.
«Лабораторія Гастроспадщини» – освітній напрямок проєкту «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв», що спрямований на підготовку кадрів, які планують займатись комплексним розвитком гастрономічних креативних кластерів.
Кейси Лабораторії:
Навчання відбувається в офф лайн та он – лайн форматах.
Контактна адреса:info.ukrccs@gmail.com