Про томати


Опубліковано 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ТОМАТИ

Томати містять гормон щастя і є антидепресантом. У томатах є серотонін, званий гормоном щастя, і тіамін, який вже в людському організмі перетворюється в серотонін. Тому томати, особливо рожеві, заспокоюють нервову систему.

Назва помідор походить від італійського pomo d'oro - «золоте яблуко».

Томатний сік містить більше 20 вітамінів. В одній склянці томатного соку - половина добової норми вітаміну С і провітаміну А, які активно підтримують імунітет.

Оскільки томати на 93 % складаються з води, їсти їх рекомендується всім, хто вирішив схуднути. Крім цього, у соковитих плодах міститься клітковина, що дає відчуття насичення і регулює роботу травної системи. Томати збагачені калієм, який полегшує виведення з організму токсинів і надлишку води. А це завжди веде до зниження ваги.

Користь томатів для здоров’я:

  • знижують кров'яний тиск
  • регулюють рівень цукру у крові
  • стимулюють імунітет
  • зміцнюють нігті та волосся
  • надають шкірі гладкість.

Для вирощування одного томату, вагою 250 грамів, сумарно потрібно понад 50 літрів води. 

В невеликому іспанському містечку Буньоль кожного року проходить грандіозний бій томатами. Фестиваль Ла Томатіна (ісп. La Tomatina) кожного року збирає близько сорока тисяч людей.

В Україні томат однорічна рослина, проте в тропічних регіонах він може рости та плодоносити кілька років. 

Згідно з ботанічною класифікацією томат — ягода.

Сьогодні у світі вирощують понад сім тисяч сортів томатів і майже всі сорти червоного кольору, проте також є зелені, жовті, помаранчеві, рожеві та фіолетові томати.

Найбільше томатів вирощують у Китаї - 16% від загальносвітового обсягу виробництва томатів.

Томатною столицею України вважається місто Кам'янка-Дніпровська в Запорізькій області. Більша частина населення міста зайнята вирощуванням овочів і томати -  одні з найбільш популярних. Городяни навіть встановили на центральній площі міста пам'ятник «Слава помідору», вага якого понад 600 кг.

#СмакТрадицій #СмачнаУкраїна #гастроспадщинаукраїни

#рецепти #традиції #культура