Про капусту


Опубліковано 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАПУСТУ: СВІЖУ І КВАШЕНУ

  • Театральні капусники не просто так отримали свою назву. Є версія, що так називали посиденьки театральних акторів після того, як закінчився зимовий сезон. Як правило, в цей час йшов Великий піст, коли вживання скоромних страв церквою не дозволялося. Тому, головною прикрасою столу був пісний пиріг з капустою.
  • У капусті міститься велика кількість клітковини, води і трохи цукру. Складовими є пектинові речовини, крохмаль і кислоти – яблучна, лимонна, бурштинова, фумарова і щавлева. За кількістю вітамінів вона випереджає апельсини і лимони. У ній багато вітамінів A, B B1, K, PP, U, В3, К, а також ніацин і рибофлавіну, заліза і фосфору, міді і хлору, марганцю і магнію. 
  • Кислу капусту вигадали в Стародавньому Китаї, причому її вимочували у вині. Відомо, що ще III столітті до н. е. капустою квашеною на рисовому вині годували будівельників Великої китайської стіни.
  • В квашеному вигляді капуста корисніша, ніж у свіжому. Корисні якості квашеної капусти зберігаються близько 10 місяців, тому їсти її можна майже весь рік.
  • Квасять капусту протягом 1-2 днів. За цей час у ній відбувається молочнокисле бродіння: під впливом комплексу бактерій з вуглеводів і клітковини утворюються органічні кислоти (молочна, яблучна, оцтова). 
  • Квашена капуста продукт унікальний, тому що в ньому сполучаються властивості пробіотиків і пробіотика. Пребіотики сприяють утворенню власної мікрофлори в кишківнику, а пробіотики - це комплекс "готових" мікроорганізмів, необхідних кишківнику.
  • Квашена капуста зміцнює імунітет. Вона корисна людям ослабленим, що часто хворіють при сезонних епідеміях ГРЗ. Зрозуміло, що вона корисна і для профілактики застуд і вірусів. Молочна й оцтова кислота, яких багато у квашеній капусті, придушують гнильні бактерії і санують кишечник.
  • Квашена капуста зміцнює зуби і ясна. Вона має протизапальну і знеболюючу дію, є гарним профілактичним засобом проти цинги й кращим засобом при диспепсії.