Кіровоградщина
Posted on 15.03.2021
Святкування Масниці у Дмитрівський сільській об’єднаній територіальній громаді (Кіровоградська область)
Масниця є одним із найстаріших свят слов’янських народів. Це смачне і неймовірно ситне свято у Дмитрівський сільській об’єднаній територіальній громаді (Кіровоградська область) святкується в передостанній день Сирного тижня й асоціюється зі смачними печеними млинцями, варениками та веселим гулянням.
Традиційно випікаються млинці та готуються вареники з найрізноманітнішими начинками. У кожної господині свої фірмові інгредієнти, але, в основному, млинці випікаються на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. Потім додаються різні продукти для начинки: вершки, масло, яблука, ікра, гарбуз, капуста, сир, гриби та картопля.
Вареники готують на кислому або свіжому молоці, на дріждах або воді. А начинка для цієї чудової української страви найрізноманітніша: вишні, терен, смородина, чорниці, сир, мак, м’ясо, капуста, картопля, печінка, шкварки, квасоля, горох.
Рецепти млинців та вареників – це таємниця кожної господині, і передається вона з покоління в покоління.
Інформація надана Міркотан Лідією Олександрівною - начальником відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Дмитрівської сільської ради