Житомирщина


Posted on 15.03.2021



Традиції  святкування «Масниці»   в Станишівській ОТГ Житомирської області

Традиційно навесні   святкування «Масниці»  відбувається  на  території  Станишівськії ОТГ Житомирської області відбувається обласне свято Стрітення «Масниця». 

Веселі забави, цікаві конкурси, смачні млинці з різними начинками та вареники, пісні та танці від аматорських та професійних колективів громади, а також запрошених гостей, багато призів за участь в конкурсах -  «Кращий святковий стіл «Масляного тижня»  та найкраще опудало «Масляної».

Під час заходу, кожен гість може взяти участь у майстер-класі з виготовлення млинців з дріжджового тіста, сам спекти налисник та загорнути його з улюбленою начинкою. Вся продукція для частування зроблена з екологічно чистих продуктів та за традиційною рецептурою. 

Наприклад гастро-брендами  є:

Млинці на опарі

 

Технологія приготування:


Починаємо з приготування опари тіста на дріжджах. У мисочку вливаємо воду температури близько 37 градусів, додаємо дріжджі, цукор і близько 200 г борошна. Акуратно перемішуємо. Злегка притрушуємо опару борошном, накриваємо бавовняною серветкою, щоб опара не обвітрилася, і прибираємо на годину в тепло. Добавляємо збиті яйця та олію, а також сіль. Потроху вводимо решту борошна і далі розмішуємо дріжджове тісто на опарі. Накриваємо і залишаємо ще на годину. Після цього знову вимішуємо і можемо випікати млинці на сковорідці. 

Подавати можна з медом, сметаною, варенням, шкварками! 

Інгредієнти:

  • дріжджі сухі - 1 ст. ложка;
  • пшеничне борошно – стільки, щоб було, як густа сметана;
  • вода - 450 мл;
  • курячі яйця - 4 шт.;
  • олія – 2 ст. ложки;
  • цукор - 2 ст. ложки;
  • сіль - щіпка.

Млинці з сухофруктами 

Технологія приготування:

Яйця збити вінчиком або міксером. Додати сіль і цукор. Добре розмішуючи, всипати просіяне борошно. Потім частинами влити молоко, олію і розтоплене вершкове масло. Перемішати тісто до однорідності. Воно має бути досить рідким, завдяки чому налисники вийдуть тонкими.

Для начинки:

Сухофрукти замочуємо в теплій воді. Коли розм’якнуть – перекрутити на м’ясорубці. Мак перетерти, залити окропом та процідити.

Змішати мак з сухофруктами, додати за смаком цукор. 

Подавати млинці з медом та сметаною!

Інгредієнти:

  • молоко — 500 мл
  • яйця — 6 шт.
  • борошно — 7 ст. ложок
  • розтоплене вершкове масло — 2 ст. ложки
  • олія — 1 ст. ложка
  • сіль — 1 щіпки
  • цукор — за смаком
  • ванільний цукор за смаком

Неймовірні враження, веселий настрій, гарні спогади, - громада гарантує завжди!!!




Інформація  надана Управлінням культури та туризму Житомирської ОДА