Луганщина


Posted on 15.03.2021



Особливості   приготування  куті на  Луганщині

 

На Луганщині Різдво святкують менше, ніж Новий рік, різдвяні традиції дещо трансформувалися з плином часу, та кутю ж готують і ставлять на стіл разом з іншими стравами, і навіть більше – носять по хатах і пригощають людей. А ось співають колядки зазвичай лише народні ансамблі.

Напередодні Різдва, 6 січня вранці, господині готують кутю з рисової крупи, заправляючи медом, маком та родзинками, іноді ще й горіхами. Прикрашають кутю на Луганщині цукатами чи курагою. А після обіду дітей відряджають нести кутю хрещеним батькам, за що дітлахи отримують подарунки. Інколи в гості можуть завітати родичі або сусідські дітлахи с колядками, за що господарі дякують цукерками або грошима!

В небагатьох родинах збереглася обов’язкова традиція готування 12 пісних страв, серед яких смачна кутя, кількість може бути як меншою, так і більшою! Та сісти за стіл все ж таки намагаються до появи першої зірки і починають Святу Вечерю з частування куті! Свят Вечір на Луганщині залишається родинним святом, запрошують лише найближчих рідних, а 7 січня Різдво святкують вже в більшому колі рідних та знайомих!  

 

Інформація підготована  Луганським  обласним  центром  народної творчості