Про буряк


Posted on 15.03.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БУРЯК

  • Гіппократ застосовував буряк в якості лікарського засобу від деяких хвороб та для перев'язування ран.
  • В Київській Русі дівчата використовували цей овоч в косметичних цілях — ним румянили щоки.
  • Вміст цукру в цукрових буряках може досягати 23%. Вивели цей сорт лише в середині 18-го століття.
  • Батьківщиною буряків є Індія, звідки торгівці завезли його в стародавні держави Європи і Близького Сходу.
  • Виводити цукровий буряк почали французькі селекціонери за наказом імператора Наполеона, який не бажав купувати дорогий імпортний цукор.
  • Кормовий буряк - вид який використовується для годування худоби, але мало кому відомо, що за своїм хімічним складом він практично не відрізняється від інших сортів буряка. В кормовому буряку міститься багато клітковини та харчових волокон, які відмінно підходять як тваринам, так і людині.
  • Найбільший в світі буряк був вирощений в 2001 році, його маса склала 23,4 кг.
  • Буряк дуже багатий на вітаміни А і К, фолієву кислоту та калій. Сік буряка один з кращих натуральних антиоксидантів, він позитивно впливає на кровообіг та знижує кров'яний тиск.
  • Борщ з буряка настільки корисний, що його заслужено можна назвати їжею космонавтів. В 1975 році під час експериментального польоту «Аполлон»-«Союз» радянські космонавти з «Союз-19» пригостили астронавтів «Аполлона-18» борщем в тюбиках. Це українське блюдо ідеально підходить для підтримки астронавтів в космосі.
  • Для визначення кислотності або лужності розчину, замість лакмусового паперу можна використовувати буряковий сік. У кислотних розчинах одна крапля бурякового соку змінює свій колір на рожевий, в лужному розчині на жовтий.