Про шампіньйони


Posted on 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШАМПІНЬЙОНИ (ПЕЧЕРИЦІ)

Назва цього гриба — «шампіньйон» прийшла з Франції. Переклад досить простий, французькою мовою слово «champignon» означає «гриб». Українською мовою правильно називати цей гриб — печерицею. Це найпоширеніший в світі гриб, легко піддається вирощуванню в спеціальних умовах на грибних фермах або в будинку.

Печериці корисні для здоров’я нервової і серцево-судинної системи, вони покращують стан шкіри і сприяють зміцненню м’язової маси, будучи відмінним джерелом білка.

За змістом фосфору печериці можуть позмагатися з рибопродуктами. Калорійність печериць становить 27 ккал на 100 г, що дозволяє використовувати їх в різноманітних дієтах, отримуючи при цьому достатню кількість необхідних білків, мікроелементів і вітамінів.

Печериці виступають як ідеальне сечогінний засіб, який знижує рівень цукру в крові. Вони не мають в своєму складі цукру взагалі.

У печерицях є всі незамінні амінокислоти, біотин, нікотинова і пантотенова кислота, вони сприяють зниженню рівня холестерину в крові.

Паризькі садівники, які вирощували печериці на галявинах, називали їх «паризькими грибами». З кінця XVII століття було помічено, що печериці гарно ростуть і в підвалах. Деякі європейські монархи з того часу мали спеціальні підвали для вирощування печериць. Цей гриб в ті часи вважався делікатесом.

Печерицям знайшли широке застосування в косметології. Їх додають у маски для омолодження шкіри обличчя. Уникнути передчасної появи зморшок можна навіть у тому випадку, якщо просто регулярно вживати печериці в їжу – так вважають... а так це чи ні – мусимо перевіряти на власному досвіді.

За результатами експерименту, проведеного британськими вченими, заміна м’ясних страв на печериці допомагає позбутися від декількох зайвих кілограмів на місяць.

Українські ферми вирощують приблизно  50 тисяч тонн  грибів на рік,  переважна більшість з яких – це печериці.

На ринку України працює близько 300 виробників печериць.