Про яйця


Posted on 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЯЙЦЯ

Вам знайомий термін «Яєчна атака» (англ. egg attack) – він поширений в публіцистиці, означає метання курячого яйця під час масових акцій у ту чи іншу відому людину (переважно політиків), з метою демонстрації своєї недовіри, неприйняття або презирства до неї, або сили, яку ця людина представляє. 

Але яйця – то не лише «зброя». Вони мають безліч корисних властивостей:

  • В одному яйці міститься близько 80 кілокалорій. Така ж енергетична цінність в половині банана, невеликому яблуко, 100 г курячих окостів або вареного яловичого язику. Також яйця включають в себе білок, важливі для людини вітаміни і мікроелементи.
  • Яйця у раціоні позитивно впливають на волосся, зір і на весь організм в цілому.
  • У жовтку одного яйця міститься близько 250-300 мг холестерину. А в яєчному білку - 0 мг. Якщо у вас спортивна дієта, можете сміливо їсти білок, відокремлюючи його від жовтка.
  • На шкаралупі є безліч пор, які вбирають сторонні запахи. Тому не можна зберігати яйця з продуктами, які видають сильний запах.
  • Про свіжість яйця можна судити, якщо покласти його в холодну воду. У свіжих яєць повітряна камера невеликого розміру, тому вони будуть тонути у воді. Несвіжі яйця спливають на поверхню. Якщо це сталося, значить для їжі вони непридатні.
  • Перепілки не хворіють на сальмонельоз і їхні яйця абсолютно безпечні навіть якщо Ви вживаєте їх сирими. На відміну від курячих , яйця перепелів не викликають алергії. Навіть навпаки, речовини, які в них містяться, виступають одним з компонентів антигістамінних препаратів.
  • У 2013 році був встановлений світовий рекорд по кількості з'їдених зварених круто яєць за один підхід. Володар титулу - Джои Честнат, який за 8 хвилин з'їв 141 яйце.
  • Найбільший омлет, який коли-небудь був приготований на землі, складався з 5000 яєць і важив майже 600 кг.
  • Щоб знести одне яйце, курці  потрібно 24-26 годин. Через 30 хвилин вона починає знову.
  • Кожен українець в середньому з’їдає 300 яєць на рік. За даними Держстату, це більш 13.5 мільярдів яєць на рік. Медична норма Всесвітньої організації охорони здоров’я в споживанні яєць – 260 штук на рік, тобто жителі України майже укладаються в «здорові» показники.
  • У виробництві яєць в Україні лідирує Київська область. За нею йдуть Дніпропетровська, Полтавська, Запорізька і Вінницька області.