Про моркву
Posted on 20.04.2021
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МОРКВУ
- 4 квітня – Всесвітній день моркви! Отже, докладніше про цей диво-овоч, який відноситься ще й до фруктів:
- Цей факт пов'язаний з Португалією. Справа в тому, що португальці виробляють і експортують морквяне варення. А за європейським законодавством варення може бути тільки з фруктів. Тому з 1991 року в країнах Європи морква зараховується до фруктів.
- Природний колір дикої моркви — фіолетовий. Помаранчевою вона стала завдяки голландським селекціонерам у 17 столітті.
- Вперше моркву почали вирощувати на території сучасного Афганістану близько 900 року нашої ери. Незабаром овоч поширився по околицях і до 11 століття поширився на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 столітті активно вирощувався вже в Європі і Китаї.
- Гіппократ вигадав суп - панацею від усіх хвороб, до складу, якого входили морква, селера, корінь петрушки і цибуля-порей.
- Морква дарує нам енергію, бадьорість, красу, допомагає поліпшити зір. Морква містить вітаміни: А, В, С, К, РР, а також велику кількість необхідних нам речовин і мікроелементів, які включають: мідь, фтор, йод, залізо, магній, калій і фосфор.
- Морквяне насіння використовуються в фітотерапії. Даукарин, що міститься в насінні має спазмолітичну дію. Також, завдяки своїм ароматичним якостям, в деяких регіонах насіння знайшло собі застосування як пряність.
- Сік моркви використовують при нестачі вітамінів, захворюванні нирок, печінки, шлунка, а також при сухості шкіри і дерматиті. Нею лікують дисбактеріоз.
- Вживання двох морквин на день знижує рівень холестерину на 20% завдяки пектату кальцію, який зв’язується з жовчними кислотами.
- Моркву рекомендують вживати в їжу з додаванням сметани або рослинного масла, так як бета-каротин, що міститься в моркві, засвоюється в шлунку тільки при наявності жирової основи.
- Вчені виявили, що морква є ще й природним антибіотиком за рахунок того, що в ній містяться фітонциди. А вони до того ж не мають гіркого смаку, в порівнянні з ріпчастою цибулею.
- У Книгу рекордів Гіннеса занесена найдовша морква в світі, яку виростив фермер з Британії Джо Атертон. Довжина коренеплоду досягала 5,84 м.
- В Україні, за підрахунками Держкомстату, за рік один українець споживає мінімум 94 кг овочів і 16 кг баштанних культур – 28 кг капусти, 25 кг помідорів і огірків, 18 кг моркви і буряка. А споживання фруктів на душу населення становить в середньому 35 кг на рік.