Про моркву


Posted on 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МОРКВУ

  • 4 квітня – Всесвітній день моркви! Отже, докладніше про цей диво-овоч, який відноситься ще й до фруктів: 
  • Цей факт пов'язаний з Португалією. Справа в тому, що португальці виробляють і експортують  морквяне варення. А за європейським законодавством варення може бути тільки з фруктів. Тому з 1991 року в країнах Європи морква зараховується до фруктів.
  • Природний колір дикої моркви — фіолетовий. Помаранчевою вона стала завдяки голландським селекціонерам у 17 столітті.
  • Вперше моркву почали вирощувати на території сучасного Афганістану близько 900 року нашої ери. Незабаром овоч поширився по околицях і до 11 століття поширився на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 столітті активно вирощувався вже в Європі і Китаї.
  • Гіппократ вигадав суп - панацею від усіх хвороб, до складу, якого входили морква, селера, корінь петрушки і цибуля-порей.
  • Морква дарує нам енергію, бадьорість, красу, допомагає поліпшити зір. Морква містить вітаміни: А, В, С, К, РР, а також велику кількість необхідних нам речовин і мікроелементів, які включають: мідь, фтор, йод, залізо, магній, калій і фосфор.
  • Морквяне насіння використовуються в фітотерапії. Даукарин, що міститься в насінні має спазмолітичну дію. Також, завдяки своїм ароматичним якостям, в деяких регіонах насіння знайшло собі застосування як пряність.
  • Сік моркви використовують при нестачі вітамінів, захворюванні нирок, печінки, шлунка, а також при сухості шкіри і дерматиті. Нею лікують дисбактеріоз.
  • Вживання двох морквин на день знижує рівень холестерину на 20% завдяки пектату кальцію, який зв’язується з жовчними кислотами.
  • Моркву рекомендують вживати в їжу з додаванням сметани або рослинного масла, так як бета-каротин, що міститься в моркві, засвоюється в шлунку тільки при наявності жирової основи.
  • Вчені виявили, що морква є ще й природним антибіотиком за рахунок того, що в ній містяться фітонциди. А вони до того ж не мають гіркого смаку, в порівнянні з ріпчастою цибулею.
  • У Книгу рекордів Гіннеса занесена найдовша морква в світі, яку виростив фермер з Британії Джо Атертон. Довжина коренеплоду досягала 5,84 м.
  • В Україні, за підрахунками Держкомстату, за рік один українець споживає мінімум 94 кг овочів і 16 кг баштанних культур – 28 кг капусти, 25 кг помідорів і огірків, 18 кг моркви і буряка. А споживання фруктів на душу населення становить в середньому 35 кг на рік.